Aktualności

happysad na Najpiękniejszej Domówce Świata

2020-06-08 13:11:08

Kapela happysad powstała w 2001 roku w Skarżysku-Kamiennej. To jeden z najpopularniejszych zespołów w Polsce, łączący żywiołowy, rockowy sznyt z melodyjnym brzmieniami rodem z muzyki indie. Kapela, która ma na koncie ponad 1200 koncertów w całym kraju, 5 platynowych i 3 złote płyty, tworzy przeboje na tysiące gardeł i serc. Niezależnie od tego, czy happysad gra kameralny koncert w klubie, czy pojawia się na scenach największych festiwali w kraju, zespół nawiązuje świetną relację z publicznością, a ich występy to okazja do wspólnego przeżywania muzyki.

 

 

Introspekcyjne, pełne emocji teksty, które idą w parze z piętrzącą się gitarową ścianą dźwięku, ciekawymi przesterami i rytmicznym beatem perkusji, stanowią sedno brzmienia kapeli. Niezależnie od tego, czy określany mianem grupy grającej alternatywnego rocka, indie, czy nawet shoegaze, happysad tworzy dźwięki, które zapadają w pamięć, odwołują się do doświadczeń znanych całym pokoleniom fanów.

 

happysad na Pol'and'Rock 2019. fot. Damian Mekal

 

W lipcu 2004 roku ukazał się debiutancki album zespołu „Wszystko jedno”, a rok później krążek „Podróże i pod prąd”. We wrześniu 2007 roku, podczas III edycji organizowanego przez happysad festiwalu SKARfest, miała miejsce premiera trzeciego krążka zespołu – „Nieprzygoda”. Premiera tej płyty znalazła się na pierwszym miejscu OLIS – listy najlepiej sprzedających się płyt w Polsce. Wydawnictwa happysad nie raz gościły na szczytach list przebojów i znalazły się wśród rekordzistów sprzedaży - krążki „Wszystko jedno” i „Nieprzygoda” są platynowymi płytami, z kolei koncertowe wydawnictwo DVD happysad „Na żywo w STUDIO” zyskało status złotej płyty już w dniu premiery, a w maju 2009 roku to DVD uzyskało status platynowej płyty. W październiku 2011 roku ukazało się jubileuszowe, dwupłytowe wydawnictwo „Zadyszka”, podsumowujące dziesięć lat działalności zespołu.

Ósma płyta zespołu, która nosi tytuł „Rekordowo Letnie Lato”, miała premierę w 2019 roku, a trasa koncertowa świętująca pełnoletniość kapeli stała się okazją do ponownego spotkania z publicznością Najpiękniejszego Festiwalu Świata. Muzycy tworzący zespół wystąpili na festiwalu trzykrotnie, w 2013 roku powracając jako laureaci nagrody publiczności, czyli zwycięzcy plebiscytu Złotego Bączka. Koncert na Dużej Scenie Pol’and’Rock Festival 2019 można nazwać tryumfalnym powrotem kapeli na festiwal. Rewelacyjnie przyjęty przez publiczność żywiołowy występ happysad stanowił wspólnotę brzmień i doświadczeń. Uświetniony przez muzycznych gości, takich jak Mrozu czy Daria Zawiałow, koncert był przejmującym spotkaniem kapeli z fanami.

 


Tym razem wielbiciele muzyki happysad spotkają się z zespołem w wirtualnym świecie. Muzycy zagrają 31 lipca w studio Najpiękniejszej Domówki Świata, czyli internetowej odsłonie festiwalu Pol’and’Rock. Koncert kapeli, podobnie jak występy innych muzyków i spotkania z gośćmi Akademii Sztuk Przepięknych, transmitowany będzie na żywo ze studia w Warszawie, między innymi na profilu Pol’and’Rock Festival na Facebooku oraz na kanale KręciołaTV na YouTube.

 

Skład zespołu:

Kuba Kawalec - wokal, gitara

Łukasz Cegliński – Pan Latawiec – gitara, wokal

Artur Telka – bas

Jarek Dubiński – Dubin – perkusja

Maciej Ramisz – instrumenty klawiszowe, gitara, wokal

Michał Bąk – saksofon, instrumenty klawiszowe, wokal

 

Dyskografia:

„Wszystko jedno” – 2004 r. (SP Records)(platyna)

„Podróże z i pod prąd” – 2005 r. (SP Records)(złoto)

„Nostress/Łydka” – 2006 r. – singiel (SP Records)

„Nieprzygoda” – 2007 r. (SP Records)(platyna)

„Na żywo w Studio” – 2008 r. – 2DVD (Mystic Production)(platyna)

„Na żywo w Studio” – 2009 r. – 2CD (Mystic Production)

„Mów mi dobrze” – 2009 r. (Mystic Production)(platyna)

„Zadyszka” – 2011 r. – CD/DVD (Mystic Production)

„Ciepło/Zimno” – 2012 r. (Mystic Production)(platyna)

„Przystanek Woodstock 2013” – 2013 r. 2CD/DVD(Złoty Melon)

„Jakby nie było jutra” - 2014 r. (Mystic Production)(złoto)

„Ciało obce” - 2017 r. (Mystic Production)(złoto)

 

POKAŻ PODOBNE
2020-10-09 12:00:00

Kult powraca z wyjątkowym wydawnictwem

Taki czas zdarza się raz na 56 lat! Wyjątkowy koncert formacji Kult podczas Pol’and’Rock Festival 2019 (dawniej Przystanek Woodstock) doczekał się wydawnictwa. Nakładem wytwórni SP Records oraz firmy Złoty Melon ukaże się dwupłytowy album CD wraz z DVD oraz wydawnictwo winylowe. Premiera zaplanowana jest na 6 listopada 2020 roku.

2020-08-28 12:34:24

Koncerty na piątek

Jak na #PolAndRock2020 zagrali: Majka Jeżowska, Jelonek i Przybył? Zobaczcie trzy wyjątkowe koncerty zarejestrowane podczas 26. Pol'and'Rock Festival - Najpiękniejszej Domówki Świata.

2020-08-06 10:31:25

Muzyczne centrum naszego wszechświata - dzień trzeci

Trzeci dzień muzycznych doświadczeń w naszym wielobarwnym festiwalowym studio przyniósł dziesięć wyjątkowych koncertów. Jaki występ podobał wam się najbardziej?

ZOBACZ TEŻ